top of page

Daha Yakından Tanışalım...

Topluluk Destekli Tarım ve Bitot Hakkında Bilgiler

Yakından Tanışalım: Programs
HASAT_12.jpg

Bitot Ne Değildir

Sadece,

tüketicilerin üretilenleri satın aldıkları ortam değildir,

endüstriyel üretim değildir,

market değildir

yan gelip yatma yeri değildir.

zehir değildir,

bilinçsiz tüketim değildir,

doğadan kendini ayrı tutmak değildir,

tek kendini düşünme değildir,

toprağı taşa dönüştürmek değildir,

istediğini istediğin zaman ve istediğin kadar almak değildir.

BİTOT

Batı İzmir’de

SAĞLIKLI- SÖMÜRÜSÜZ- ADİLCE ÜRETİLMİŞ VE ADİL BİR BEDELLE SATIŞA SUNULAN GIDAYA ERİŞMENİN ARACISIDIR.

BİTOT

“DOĞAL ÜRETİM” YAPAN ÜRETİCİLERLE EL ELE OLMANIN, DÜRÜSTLÜK, KARŞILIKLI GÜVEN VE DAYANIŞMA TEMELLİ YOLUDUR.

BİTOT

TÜKETTİĞİMİZ GIDANIN NEREDEN GELDİĞİNİ BİLMEMİZİ, ÜRETİM İÇİN HARCANAN EMEĞİN PARÇASI OLMAMIZI SAĞLAYAN MEKANİZMADIR.

BİTOT

ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE, GIDANIN YOLCULUĞUNDA, ARACI SİSTEMLERİ KULLANMADAN VEYA EN AZA İNDİREREK YENİ BİR İLİŞKİ KURMAK ÜZERİNE ÇALIŞIR.

GELENEKSEL TARIM VE MAMÜL ÜRÜN HAZIRLAMA YÖNTEMLERİNİ HATIRLAMAYA VE HATIRLATMAYA, KOLAYLIKLA ERİŞİLEN YENİ YÖNTEMLERİN BİLGİSİNDEN DE FAYDALANARAK DENEMELER YAPMAYA AÇIKTIR.

BİTOT

KIRSALDAKİ KÜÇÜK ÜRETİCİYE, ATA TOHUMUNA, KADİM TARIM BİLGELİĞİNE KIYMET VERİR.

BİTOT

Yangına su taşıyan karınca gibi alev çok büyük olsa da amacını belli eder... Sonraki kuşaklara ilham, umut ve tohum verme çabasıdır.

BİTOT

SAĞLIKLI BİR NESİL YETİŞTİRMEYE, TOPRAK ANANIN CÖMERT KAYNAKLARINA SAYGI GÖSTERMEYE VE BU YOLDA ÖZVERİDE BULUNMAYA HAZIR OLAN ÜRETİCİLERİ DESTEKLEYEREK ÇOK SAYIDA FAYDA YARATMA YOLUNDA ÇALIŞIR.  

BİTOT, TÜM YAŞAM ALANLARIMIZA BU BİLİNCİN GİRMESİNİ SAĞLAMAK için çalışır.

çocuk_2.jpg

Topluluk Destekli Tarım

Topluluk Destekli Tarım (TDT) toplulukları; etik, sağlıklı, doğal üretim yapıp, gerçek gıda üreten "üreticiler" ile tükettiği gıdanın nereden geldiğini bilmek isteyen, üretim için harcanan emeğin parçası olmaya gönüllü “tüketiciler” arasında ağ kurmayı hedefler. Böylece tüketici, “türetici” ya da “eş-üretici”ye dönüşür.
* Aracıları (tedarikçileri) aradan çıkararak tüketiciyle küçük üreticinin arasında kopan bağların yeniden kurulması, emeğin karşılığının üretene ulaşması ve tüketicinin tükettiklerinin nereden geldiğini, üretim koşullarını bilmesi, böylece geleneksel ama artık yok olmaya yüz tutmuş ilişkinin yeniden oluşturulması,
*Kırsalda yaşayan küçük üreticinin desteklenerek konvansiyonel tarımın –mono kültür (tek tip) üretimle birlikte kimyasal ilaçlarla doğayla mücadele ederken- toprağı kirleterek yarattığı ekolojik tahribatın azaltılması ve nicelerinin bu ağlardan cesaret alarak küçük üretime dönmesi,
* Tüketicilerin de sağlıklı, katkısız, gerçek gıdalara ulaşabilmesi, ürünlere ulaşırken yaşadığı maddi ve ekolojik sorunları (kargo masrafı, karbon ayak izi) paylaşarak en aza indirmesi gibi amaçlar için kurulur.

Dağıtım Günü_19.jpg

Bitot Nasıl İşler

İki haftalık bir döngümüz var

Üreticiyle bağlantı kurmayı üstlenen arkadaşlarımız, üreticiyi arayıp o dağıtım toplantısına getirebilecek ürünleri öğreniyor;

Bu bilgileri diğer bir arkadaşımız tablo haline getirip, sosyal medya ve mail yoluyla yayınlıyor;

Topluluk üyeleri siparişlerini bu tabloya giriyor;

Bu siparişler üreticiye iletiliyor;

İki haftada bir toplaşıp siparişlerimizi alıyor ve üreticilerin paraları da, aracısız olarak ödeniyor;

Bu arada sohbetler yapılıyor, keyifli ve paylaşımlı saatler geçiriliyor.

Ürünlerin üreticiden veya kargodan alınması, dağıtım yerinin düzenlenmesi, tartı ve kasa işlemleri için dönüşümlü olarak bazılarımız gönüllü olarak çalışıyor.

Daha az kargo masrafı ve daha az karbon ayak izi için ayda bir kez de uzaktaki iyi gıdaya kargo yoluyla ve kargo ücretini paylaşarak ulaşılabiliyor.

*Belirtmek isteriz ki tüm bu süreç tamamen farklı meslek ve yaş gruplarından oluşan gönüllülerimiz tarafından organize edilmekte ve gönüllülerimiz herhangi bir kar amacı taşımamaktadır.

*Bir dağıtım günümüze gelip grubumuzu ve işleyişi görebilirsiniz.

Bu döngüde dikkat etmemiz gerekenler var:

* Sipariş verdiğimizde, ürünlerimizi almak için belirtilen gün ve saat aralığında dağıtım mekânında olmamız gerekiyor.

* Sipariş verilen ürünlerin teslim alınmaması durumunda gönüllüleri zor durumda bırakacağımızı göz ardı etmiyoruz ve gönüllülerimizden ürünleri adrese teslim etmesini beklemiyoruz. Unutmayalım ki topluluğumuzda gönüllülerimiz satıcı, üyelerimizse müşteri değil.

*Eğer dağıtım günü gelemeyeceğimizi önceden biliyor ama sipariş vermek istiyorsak, bunu bir başkasından yardım isteyerek de çözebiliyoruz.  Çünkü dağıtım yapılan yerler topluluğumuza ait olmadığı gibi depolama olanağı da bulunmamaktadır.

*Bazen kargo şirketlerinden kaynaklı olarak ürünler dağıtım günü elimize geçmemiş olabiliyor. Gönüllülerimiz bir şekilde çözüm bulmak için bize her zaman yardımcı oluyorlar.

* Dağıtım günü ürünlerimizi rahat taşımak ve daha fazla ambalaj atığı oluşturmamak için kendi bez çanta, file, yumurta kutusu vb. getirmeyi ihmal etmiyoruz.

Dağıtım Günü_4.jpg

Katılmak İçin

ÜRETİCİ Olarak Katılmak İçin Sizden Ricamız:

Bunlar gıda tedarik eden üreticilerle aramızdaki önem verdiğimiz değerlerdir; birlikte çalıştıkça ortaya çıkan, gelişen, esneyen, değişen esaslardır. Ancak temel vazgeçilmez kriterlerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:

-Uzun vadeli toprak verimliliğini destekleyen ve su kaynaklarını koruyan sürdürülebilir tarım ilkelerini uyguluyor olmak.

-Arazi çevresindeki havanın, toprağın, suyun ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkıda bulunuyor olmak.

-Üretim alanında BİTOT’un uygun bulmadığı tarım kimyasallarının (sentetik kimyasallar, böcek ilacı, ot öldürücü, mantar öldürücü, fenni gübre) kullanmıyor olmak.

-Üretim alanı, komşu arazilerden kimyasal ilaçlama bulaşmasına karşı yeterli tampon bölgeye sahip olmak.

-Üretimde kesinlikle ilaçlanmış tohum kullanmamak.


Eğer üreticiye ve üretim alanına dair dikkat edilen hususlarda düzeltilmesi / geliştirilmesi / iyileştirilmesi gereken noktalar varsa türeticiler ve üreticiler bu konularda konuşur, nasıl çözümler üretilebileceğiyle ilgili anlaşmaya çalışırlar.

Özellikle üreticilerle karşılıklı anlaşmayı umduğumuz esaslar, ilkeler aşağıdaki konuları kapsar:

Arazi Yönetimi

Toprak Verimliliği

Su kullanımı

Ot çeşitliliği  

Böcekler

Gübreler

Yemler

Hastalıklar (arazi ve çevre araziler-genel bölgenin hastalıkları)

(örn: Gerektiğinde, üreticiler organik ev yapımı ilaçlarla ilgili bilgilendirilir veya kendilerine kaynak gösterilir. Üretim sürecini destekleyici bu tür ev yapımı böcek tuzaklarını, ilaçları ve destekleyicileri kullanmaları teşvik edilir)

Üretime dair; bitki kök sayısı, tohumlar, fideler - arazideki canlı çeşitliliği – arılara, yararlı böceklere yaşam alanı var mı biyolojik çeşitlilik ve döngünün desteklenmesi

Atıkların durumu: atıkların nasıl değerlendirildiği

Enerji türü kullanımı

Komşu arazilerin üretim yöntemleri

Bu başlıklar çerçevesinde yaptığımız sohbet ve ziyaretler neticesinde üreticinin BİTOT'a UYGUN OLDUĞUNA, BAZI DÜZELTMELERDEN SONRA UYGUN OLACAĞINA, BİTOT’a UYGUN OLMADIĞINA  karar verilir.

Türetici(tüketici ve üretici) olarak katılmak için ricamız:

-Bitot Facebook sayfasına üye olmanız (bilgilendirme, hemen hemen tüm sıcak iletişimi FB’tan yaptığımız için gerekli)

-FB kaydının ardından gelen ilk dağıtım günü buluşmasına katılıp, tanıştıktan, işleyişi görüp sorularınızı sorduktan sonra karar vermeniz ve…

-FB’tan takip ederek bir sonraki liste açıklandığında ilk siparişinizi vermeniz uygun olur.

toplaşmalar_3.jpg

Esaslar

GÖNÜLLÜLÜK

BİTOT’un işleyişinde görev BİLİNCİ değil gönüllülük esastır. Çünkü A’dan Z’ye gönüllü bir girişimdir. Emek emek yapılan herkesin katkısıyla devam edebilen gönüllü dostu bir süreçtir.  

Gönüllülüğü can-ı gönülden sürdürmek için her bir topluluk parçasının bu sürece olan bağlılığını, inancını, gerektiğinde bilgisini tazelemek, güçlendirmek önemlidir.


GÜVEN-DÜRÜSTLÜK

Güvene dayalı bir yaşam inancındayız. İlişkilerimizde birbirimizi denetlemek ve denetleme kültürü üzerine güveni inşa etmek yerine birbirimize, şeffaflığımıza, dürüstlüğümüze inanmayı seçiyoruz.

Topluluk destekli tarım çalışmalarımız ile üretici ve türeticinin yerelde küçük topluluklar halinde kalmaları, birbirlerine yakın olmaları, üretim aşamalarında iletişim halinde kalmaları, ihtiyaçları olduğunda birbirlerinin yanlarında olmaları, özellikle zor anlarda birbirine destek verebileceklerini hissettirmelerine önem veriyoruz.

Böylece üreticilerle türeticiler arasındaki güven ilişkisinin kurulmuş olacağına inanıyoruz.

Bu noktada aramıza katılan herkesin güvene, paylaşıma, şeffaflığa önem vermeleri; geleceğe sağlıklı doğal kaynaklar ve nesiller bırakma gayretleri birincil önceliğimiz haline geliyor.


DAYANIŞMAK-YARDIMLAŞMAK-İMECE- ÖZVERİDE BULUNMAK-SORUMLULUK ALMAK

BİTOT’a  dahil olmuş herkesin özellikle türeticiden üreticiye doğru ihtiyaç dahilinde imkanı olanların maddi/manevi , fiziksel işgücü desteği vermeye açık olmasına davet ediyoruz.

Hem üreticilerin hem tüketicilerin toplulukla bağlarını güçlendirmek için ürün bazında projeler yapıyoruz. Bu çalışmalarımız, geleneğimizde var olan imece kültürünün güçlenmesini, birbirimizin günlük yaşamında ne denli etki sahibi olduğumuzu kavramamızı sağlıyor.

TEMİZ GIDA & TEMİZ TOPRAK BİLİNCİ: TEMİZ KAYNAK-TÜKETİM

Üretim girdilerinin neler olduğunun tanınması, bilinmesi.

Üretim sürecinin ekolojiye katkısı ve zararının ne yönde olduğunun bilinmesi

Tüketimde atıkların dönüşümü

Aldığımız kadarını hatta daha fazlasını toprağa, kaynaklara geri verme ilkesi…

bottom of page